Cliff de Jong, onze hoofd coördinator van de jeugdafdeling, heeft laten weten zijn functie aan het einde van het seizoen neer te leggen. Reden hiervoor is dat Cliff niet meer de energie op kan brengen om deze functie uit te voeren. In de onderstaande tekst – die Cliff richting ‘collega’s’ op de vereniging gestuurd heeft, legt hij uit waarom de motivering voor het uitoefenen van zijn functie weg is.

In overleg met Cliff hebben we besloten om zijn uitleg op de website te plaatsen. De uitleg is illustratief voor hoe sommige mensen denken dat alles zomaar voor ze geregeld wordt bij de vereniging. Onze vereniging valt en staat – net als alle andere verenigingen – met vrijwilligers. Het is dan ook hartstikke belangrijk om deze vrijwilligers te koesteren en niet te denken dat alles zomaar vanzelf gaat.

Wij hopen dat het stuk de ogen van mensen die denken dat alles vanzelf gaat meer opent. We zijn trots op al onze vrijwilligers en zij moeten hun functie met plezier uit kunnen oefenen. Als dit niet meer het geval is, dan haken vrijwilligers af, valt de vereniging om en zullen we op ten duur de deur moeten sluiten. Ga daarom met respect om met onze vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten voor de club.

We danken Cliff voor zijn keiharde inzet in de afgelopen vijftien jaar binnen onze jeugdafdeling en kijken uit naar de samenwerking in het komende halfjaar. Aan het einde van het seizoen zullen we Cliff uiteraard op gepaste wijze danken voor zijn inzet.

Het bestuur

——-

Ik heb besloten om het einde van het seizoen te stoppen als Hoofd Coördinatoren Jeugd in het Jeugdbestuur. Dit is het tweede jaar in het Jeugdbestuur en ik kan mezelf niet meer motiveren om ermee door te gaan. Van vrijwilligerswerk hoor je energie te krijgen, maar dat is niet meer aanwezig wegens verschillende gebeurtenissen, omstandigheden, etc.

Een aantal van deze gebeurtenissen, omstandigheden zijn:
– Vrijwilligerswerk ga ik niet doen, ik heb er geen tijd voor en betaal toch contributie?
– Ik ga echt geen kantinedienst doen, dat doen anderen maar.
– Waarom moet ik vlaggen, dat moet HVC’10 toch regelen?
– Mijn zoon gaat naar een andere vereniging, want hier komt hij niet verder.
– Waarom speelt mijn zoon zo laag? Hij wil hoger spelen, anders stopt hij ermee.
– Waarom krijgt mijn zoon geen goede trainer/coach? Dat moet HVC’10 toch regelen?

Je doet het als vrijwilliger nooit goed en dit is nog maar een kleine greep van wat er op ons pad komt. Mensen vergeten, dat het vrijwilligerswerk is en dat we afhankelijk zijn van vrijwilligers, want anders heeft de club geen bestaansrecht. En daar mis ik het stuk respect naar de vrijwilligers toe.

Dit soort gesprekken heeft het Jeugdbestuur tegenwoordig wekelijks en het kost ons heel veel tijd en energie. Vaak negatieve energie, want ook al geven we uitleg, dan wordt dit antwoord als een persoonlijke aanval beoordeeld, zonder enige zelfreflectie, met als gevolg dat mensen persoonlijk worden.

Mijn motto als jeugdvrijwilliger is “Als iedereen wat doet……” en “Je doet het voor de kinderen”, maar helaas denkt een groot aantal mensen er niet zo over.

De maatschappij verandert in negatieve zin en daar merken wij nu ook de gevolgen van. We zijn aan een dood paard aan het trekken en er komt geen beweging in met uitzondering van een (te) kleine groep mensen. Ik zie op dit moment geen licht aan het eind van de tunnel.

Ik ben 15 jaar actief geweest als jeugdvrijwilliger in de functies als trainer, coach, jeugdcoördinator, assistent-scheidsrechter, Hoofd Coördinatoren Jeugd en ik heb altijd voor iedereen en de club klaar gestaan, maar ik kan het helaas niet meer opbrengen.

Ik heb het vrijwilligerswerk voor de jeugd met alle liefde gedaan, heb er veel tijd en energie ingestoken en ik zal de mensen missen, waarmee ik heb samen heb gewerkt en die ik helaas, met een jeugdvrijwilliger minder, achter moet laten.

Ik hoop dat er iemand opstaat, die wel de motivatie heeft om dit verder op te pakken en de jeugd van HVC’10 met een frisse blik naar een mooie toekomst kan brengen.

——–