10 jaar HVC’10: Bouwen aan de Toekomst

HVC’10 bestaat op 1 juli 2020 precies 10 jaar. In het jubileumjaar van de club komen de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Hoekse voetbalclub aan bod in een maandelijkse rubriek. In deel 4: Bouwen aan de Toekomst.
Door: Jaco Kaijen
Foto’s: archief/Jan Oprel
Mensen die voor het eerst onze kantine binnenlopen, zie je vrijwel altijd eerst even bewonderend om zich heen kijken. Onlangs nog, toen de cameraploeg van Voetbal TV langs kwam om opnames te maken voor een item over HVC’10. ,,Die jongens komen bij clubs in heel Nederland, maar zoiets als dit hadden ze nog nooit gezien”, zegt Leo van Dijk, die de kantine beschouwt als z’n ‘kindje’. ,,Bij menigeen loopt het kwijl uit de mond”, aldus Piet van Willigen, die samen met Leo en negen anderen in de bouwcommissie zat. ,,We hebben met elkaar een heel mooi complex neergezet, met dat prachtige clubgebouw als grootste blikvanger.”
Toen de gesprekken over een fusie tussen Hoekse Boys en VV Hoek van Holland werden opgestart, kwam ook al snel de bouw van een nieuwe kantine ter sprake. Het onderkomen van Hoekse Boys aan De Rondgang dateerde van 1975. Iedereen herinnert zich nog wel het split-level gebouw, met het trappetje naar beneden naar de zes kleedkamers en het trappetje omhoog richting de kantine. Het onderkomen was te klein voor de nieuwe fusieclub en dus werden plannen gesmeed om een nieuw complex te bouwen, pal naast het oude gebouw.
Gemêleerd gezelschap
,,We zijn eerst aan de slag gegaan met een programma van eisen: hoeveel kleedkamers willen we hebben? Wat willen we in de kantine hebben? Hoeveel extra ruimtes moeten er komen? Wat heeft de onderhoudsploeg voor het veld nodig?”, vertelt Piet, die vanuit zijn eigen werk ruime ervaring heeft met bouwprojecten. Hij kreeg in de bouwcommissie gezelschap van Leo van Dijk (,,ik zou in die tijd met pensioen gaan en moest toch wat te doen hebben, dus ik heb me er gelijk ingedraaid” ????), Bert van der Wel, Ko Bezuijen, Wil Sonke, Aad van Os, Bert Woudsma, Jos van Nieuwkerk, Arie Voskamp, Rob van Santen de Hoog en Wim Booij als vertegenwoordiger van het bestuur. ,,Een gemêleerd gezelschap, er zat van alles in. De één had verstand van de airco, de andere van inrichting en weer een ander van elektriciteit. We vulden elkaar zo goed aan.”
Om opdracht te kunnen geven aan een aannemer, werd de Stichting Sportclub Hoek van Holland opgericht. Naast Piet en Leo zaten Arjen van der Lugt en Stefan van Vliet in deze stichting die uiteindelijk opdracht voor de bouw verleende aan FixPlan.
Voordat ze tot een gezamenlijk ontwerp kwamen, gingen de commissieleden op bezoek bij clubs uit de buurt. ,,We zijn alle verenigingen af gegaan om te kijken naar de slimme dingen in hun gebouwen en ook de minder goede eigenschappen. Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden”, zegt Leo. ,,Zo hebben we van Monster het idee ‘gepikt’ dat de lift gesitueerd is in de leveranciersruimte, zodat die multifunctioneel te gebruiken is: zowel voor bezoekers van de kantine als voor goederen. De steile trap bij FC ‘s-Gravenzande vonden we gevaarlijk en dus hebben we een zogenaamde ‘luie’ trap voorgesteld. Ook enkele elementen uit de oude kantine gingen mee, zoals de geluidinstallatie en vrijwel alle roestvrijstalen onderdelen van de keuken.”
Tekeningen van Leo
De inrichting van de bar en keuken was een project van Leo. In huize Van Dijk liggen nog drie ordners vol met schetsen en tekeningen. Piet, lachend: ,,Bij iedere bouwvergadering zeiden we: Leo, heb je nog wat leuks getekend?” Leo: ,,Voor mijn werk bij Shell moest ik veel civiele en bouwkundige schetsen en tekeningen maken, zo ook het inrichten van kantines. En tijdens mijn studiejaren werkte ik in de weekenden bij Hotel Amerika, waar ik een beetje horeca-ervaring opdeed. Met die kennis bij elkaar maakte ik voor de kantine steeds schetsjes en maquettes.” Met Bert van der Wel, zelf architect, kon hij ‘sparren’ over de ontwerpen. Voor de aankleding van alles klopte Leo steeds aan bij de echte kenners: Menja Woudsma, Mariëlle Bosgieter, Inge Jongste en Marian Deijbel. ,,Zij hebben allemaal ervaring met interieur en aankleding.”
Aanvankelijk was het de bedoeling dat er zestien kleedkamers zouden komen, maar de gemeente oordeelde dat het gebouw wat kleiner moest worden. Omdat in de gang beneden ook nog ruimte moest zijn voor een lift, werden het veertien kleedkamers. Eigenlijk 13,5, want één hok is zo klein dat het nu een bezemkast is… ,,Dat was aanvankelijk kleedkamer 14. In de grote kleedkamer 13 werd vaak de tegenstander gestopt”, vertelt Leo. ,,Maar ja, sommigen vinden 13 een ongeluksgetal en dus sloopten ze die cijfers nogal eens van de deur af. Daarom hebben we daar nu kleedkamer 14 van gemaakt en 13 is het bezemhok ernaast geworden.”
RBB-bar
Om de nieuwbouw te financieren, stelde de gemeente Rotterdam een bedrag beschikbaar. Daarnaast werden onder aanvoering van Aad Moerman bijna 100 heipalen voor 300 euro per stuk verkocht. De Club van 100 financierde een deel van de bouw, evenals de Hoeksche Heeren. Met diverse acties, zoals de verkoop van HVC-artikelen op de braderie, werd ook geld opgehaald. De familie van de overleden Roel Bennink Bolt, die ooit vanuit Rotterdam naar Hoek van Holland verhuisde en sindsdien altijd aan De Rondgang bij de voetbal te vinden was, schonk zijn nalatenschap aan Hoekse Boys. Dat geld ging toen automatisch naar de fusieclub. Als blijk van dank draagt het barretje achterin de kantine nu de naam van Roel Bennink Bolt: de RBB-bar.
Eind 2012 sloeg toenmalig deelraadsvoorzitter Hestia Reukema symbolisch de eerste paal de grond in. Op deze paal stond de tekst ‘Samen Sterker’, een boodschap die zo letterlijk en figuurlijk als fundament van onze vereniging geldt. Een jaar later, op 1 november 2013, werd het gebouw geopend. Dat deden Leo en Ko door een bal door een papieren ‘doel’ voor de hoofdingang te schieten. ,,Of-ie raak was? Tuurlijk. Die bal ging dwars door het papier”, aldus Leo, die nu nog altijd vrijwel dagelijks op de club te vinden is. ,,Ja, het is m’n kindje.”
Piet: ,,Je zegt niet snel dat je ergens trots op bent. Maar ik ben wel heel tevreden dat we gezamenlijk een heel mooi complex hebben neergezet met een prachtig clubgebouw. Financieel hebben we het aardig kunnen redden, al waren we wel zo’n beetje als eerste stichting ‘de sjaak’ met de aangescherpte btw-plicht. Met welk gevoel ik nu hier het complex binnenloop? Het gevoel dat dit een mooie club is. Een club die een belangrijke functie in de maatschappij vervult, hopelijk over 10 jaar ook nog. Alle ingrediënten zijn aanwezig: een prachtig complex, betrokken vrijwilligers en mensen die zich keihard inzetten voor de club.”
Het is zoals op de heipalen staat die al bijna 8 jaar in de grond onder de kantine zitten: Samen Sterker.
⚫️????
In deze rubriek verschenen eerder:
Deel 1: https://www.hvc10.nl/10-jaar-hvc10-deel-1-samen-sterk/
Deel 2: https://www.hvc10.nl/10-jaar-hvc10-deel-2-missie-na-fusie/
Deel 3: https://www.hvc10.nl/10-jaar-hvc10-deel-3-de-mooiste-week-van-het-jaar/
